Cum ne echipăm în competițiile de alergare montană?

Cum ne echipăm în competițiile de alergare montană?

Dacă participi în acest an la una dintre cursele Ciucaș X3, știi sigur că și pe tine te-a prins alergarea montană.

Poate ai spus că vrei să-ți îmbunătățești condiția fizică, să te bucuri de natură și peisaje, sau pur și simplu vrei să-ți golești mintea de tot stresul cotidian.

Indiferent de gândul cu care te-ai înscris, îți dai seama că, de fapt, alergarea montană îți aduce toate aceste beneficii, plus muuulte altele.

Prioritățile trec la nivelul următor atunci când trebuie să alegi echipamentul potrivit pentru cursele Ciucaș X3.

În funcție de cum îți alegi echipamentul, trebuie să te bazezi 100% pe el.

Pentru a-ți ușura decizia, am pus cap la cap un ghid, cu ajutorul prietenilor noștri de la www.allmountain.ro, care conține toate articolele de care ai nevoie într-o competiție și cum să le alegi în mod corespunzător, în funcție de cursa la care vei participa.

Nu există vreme rea, ci doar echipament necorespunzător

Sunt multe momente când terenul poate varia în alergarea montană.

Mai multe provocări pot apărea atunci când condițiile meteo se schimbă brusc și, dintr-o dată, terenul pe care crezi că-l cunoști își schimbă fața.

Atunci când ești pe traseul de semimaraton care include stânci, pietre și grohotiș, situația se poate schimba dacă începe să plouă.

Nu trebuie să fii expus mult timp la ploaie. De obicei, pe munte, ploaia apare cu vânt puternic și grindină. După 3 minute, o să simți că ai nevoie de cele mai tehnice echipamente din lume și tu ai plecat doar cu tricoul pe tine.

Chiar dacă există multe tipuri de echipament, echipa www.allmountain.ro ne-a ajutat să găsim variante potrivite, pe care le poți lua în calcul pentru cursele Ciucaș X3 din acest an.

1. Încălțămintea de alergare montană

Pentru a găsi încălțămintea potrivită, cel mai bine este să probezi, să probezi și să probezi!

Nu există o rețetă unică prin care să alegi cel mai bun model, pentru toate cursele de alergare montană și pentru orice traseu, pentru că, până la urmă, fiecare om este diferit în felul său, iar cursele nu seamănă una cu alta.

Indiferent dacă alergi la cros Kaufland, semimaraton, The Ridge sau ultramaraton Crazy Wolf, trebuie să ții cont de descrierea traseelor și de recomandările noastre.

Acesta este un prim pas prin care poți reduce riscul accidentării.

Încălțămintea de alergare pentru distanțe scurte

Pentru crosul Kaufland sau semimaraton, ai nevoie de încălțăminte de alergare montană care să-ți ofere stabilitate și aderență optime, pe durata întregii curse.

Traseul de la semimaraton este unul tehnic, dificil, expus și nu recomandăm încălțămintea de alergare fără profil montan.

Propunerile www.allmountain.ro te vor ajuta să înțelegi exact despre ce vorbim.

Altra Lone Peak este un model emblemă al brandului Altra.

Altra Lone Peak

Brandul Altra este cunoscut pentru tehnologia Zero Drop, adică poziționarea călcâiului și vârful piciorului la același nivel față de sol. Fiecare pantof conceput de brandul american oferă Zero Drop.

Talpa exterioară a pantofului Lone Peak dispune de crampoane poziționate strategic pentru urcări și coborâri, oferindu-ți aderență și stabilitate pe teren chiar și după o ploaie. În plus, acesta este o alegere ideală pentru persoanele cu piciorul mai lat.

Dacă totuși preferi un stil minimal și un profil mai îngust, atunci îți recomandăm să arunci o privire la opțiunile modelului Altra Superior.

Pentru variantele cu amortizare mai mare și cu un profil mediu, poți încerca modelele Altra Timp.

Altra Mont Blanc

Pentru un plus de adrenalină poți încerca modelele de pantofi de alergare Scott.

Scott Running Mont Blanc Marathon Ruth Croft

Spre exemplu, Scott Supertrac RC 2 este deja un model consacrat în skyrunning, unde traseele alpine devin tot mai tehnice și ai nevoie de aderență maximă pe tot traseul, durabilitate, precizie și protecție sporită.

Scott Supertrac Ultra RC

Acest model se mulează perfect pe cursele medii incluzând semimaratoane și cel mult maratoane, cu un grad de dificultate ridicat. Sunt ultra-ușori (Bărbați: 270 g, Femei: 230 g), aderenți și confortabili, cu un profil ușor mai îngust față de cel al brandului Altra și cu un drop de 5 mm. În plus, Supertrac RC 2 include o tehnologie ce sigur prinde bine în sezonul cald și anume Schoeller COLDBLACK® care reduce absorbția căldurii și nu lasă piciorul să se încălzească. Atunci când alergi pe stânci, în timpul verii, acest mic detaliu contează.

Încălțămintea de alergare pentru distanțe medii sau lungi

Dacă vrei să alergi la The Ridge sau ultramaraton by Crazy Wolf, atunci lucrurile se mai schimbă puțin pentru că pe lângă aderență, stabilitate și protecție, ai nevoie să incluzi și o amortizare eficientă.

Pentru asta îți recomandăm să încerci gama de pantofi pentru alergare montană Vectiv, a brandului The North Face.

Vectiv este o tehnologie inovatoare dezvoltată cu și pentru atleți.

Rolul acesteia este de a întoarce energia cu fiecare pas, oferind sentimentul de propulsare în alergare. Dropul de 6 mm și amortizarea oferită de talpa intermediară sunt extrem de eficiente, reducând impactul cu solul cu 10%.

Talpa exterioară dispune de crampoane cu profil de 5 mm ce asigură aderență de top pe orice teren, atât la urcare cât și pe coborâre.

Printre cele mai apreciate modele poți găsi The North Face Flight Vectiv cât și Vectiv Infinite.

The North Face Flight Vectiv

Tot în aceeași direcție poți încerca modelul Scott Kinabalu RC 2.0.

Un model extrem de ușor, cu doar 249 g asociat mărimii 41, aceștia pot fi biletul tău către un loc pe podium ;). Precizia pe care ți-o oferă în fiecare pas este inegalabilă, însă trebuie să ții cont de faptul că designul este unul destul de îngust.

O altă variantă câștigătoare pentru maratoane și ulramaratoane este Altra Olympus 4. Acest pantof de trail bifează cu succes cam toate nevoile unui alergător montan excelent. Aderența superioară de care beneficiezi, amortizarea amplă, designul său protector mai robust sunt combinate ideal sub semnătura Altra ZERO DROP. În plus, tehnologia Footshape are grijă să ofere întotdeauna loc pentru ca degetele tale să fie în poziția lor naturală.

Altra Olympus

Altra Olympus

2. Completarea pantofilor potriviți: Șosete pe măsură

O șosetă aleasă, în mod corect, te poate proteja de apariția bășicilor sau a rănilor datorate elementelor exterioare precum pietre sau așchii, cât și a pantofilor aleși în mod greșit.

Sosete

Astfel, recomandarea celor de la www.allmountain.ro este să alegi șosete de lungime medie sau lungi care trebuie să fie în mod obligatoriu confecționate din materiale respirabile și care să asigure o uscare cât mai rapidă. Poți alege șosetele clasice din sintetic sau varianta din lână merino cu proprietăți antimicrobiene.

Pentru distanțele lungi este bine să optezi pentru variante care includ de asemenea o amortizare targhetată pe zonele specifice, precum călcâiul și zona degetelor sau care asigură un anumit nivel de compresie.

3. Echipamentul corect

Fie că vorbim despre cursele scurte sau cele lungi ale Ciucaș X3, echipamentul potrivit joacă un rol la fel de important.

Articole îmbrăcăminte Patagonia

În funcție de condițiile meteo, ai nevoie ca acesta să fie ușor, elastic, respirabil și să se usuce într-un timp cât mai scurt. În Ciucaș, vremea se poate schimba rapid, vântul poate bate cu putere, iar confortul poate avea de suferit, dacă nu acorzi atenție echipamentului ales.

Articole de îmbrăcăminte Patagonia

Din fericire alergarea a evoluat atât de mult încât știm deja că, pe lângă cele menționate mai sus, acum poți bifa mai multe opțiuni care să îți ofere o experiență cât mai bună:

  • Poți alege produse care beneficiază de tratament împotriva microbilor și a mirosurilor neplăcute.

La acest capitol brandul Patagonia are o gamă completă de la tricouri, maieuri, bluze, colanți și șorturi de alergare care dispun de tratament HeiQFresh și tehnologia Polygiene cu clorură de argint.

  • Și mai important, acum poți alege îmbrăcăminte cu UPF care să te protejeze de efectelor nocive ale razelor UV.

Din kitul tău nu ar trebui să lipsească foița de ploaie.

Geaca trebuie să fie, în primul rând, respirabilă și să te protejeze de vânt sau ploaie.

O variantă împotriva vântului cum este modelul Houdini lansat de Patagonia.

Geaca este extrem de ușoară, cu greutate medie de doar 96 g (femei) și 105 g (bărbați). În plus acesta poate fi autodepozitată în propriul buzunar, ocupând cât mai puțin loc în buzunarul șortului de alergare sau în vesta de alergare.

Pentru variantele în care prognoza anunță ploi, trebuie să ai în vedere modele de geacă care asigură de asemenea un raport optim impermeabilitate-respirabilitate.

4. Vestă de alergare sau centură?

Pentru The Ridge și ultramaratonul Crazy Wolf este indicat să ai cu tine fie o vestă de alergare, fie o centură pentru a depozita fiecare lucru esențial pe care-l iei cu tine.

Vestă de alergare Patagonia

Recomandarea noastră este ca acest accesoriu să fie cât mai confortabil, să aibă buzunare ușor de accesat și să fie simplu de ajustat.

Pentru distanțele unui semimaraton poți opta pentru o centură sau o vestă de 4L, cu un volum redus.

Pentru cursele lungi, în care petreci un timp mai îndelungat, îți recomandăm vestele cu un volum mai mare, de peste 5L.

Partea cea mai bună la aceste accesorii este că de obicei vin însoțite de flascuri de hidratare, deci un lucru în minus la care să te gândești ;).

5. Bețele - Cu sau fără?

Deși un subiect mai delicat, bețele te pot ajuta să îți menții echilibrul pe coborâri sau pe porțiunile mai expuse ale traseelor.

Dacă nu ești printre cei mai performanți alergători, bețele ajută atunci când se instalează oboseala. Nu trebuie să le folosești de la startul cursei, o idee bună ar fi să te bazezi pe ele la coborâre sau doar atunci când te simți foarte obosit.

Pentru a-ți ușura munca, poți opta pentru o variantă care se pliază, de preferat dintr-un material ușor precum Carbonul, cum este modelul Scott Rc 3-part.

Deși lista poate fi una mult mai mare și opțiunile nu se limitează doar la cele menționate mai sus, prietenii noștri de la www.allmountain.ro te pot ajuta, mereu, cu sfaturi potrivite întrebărilor tale.

De asemenea, echipa www.allmountain.ro o să fie prezentă în zona sport expo din sala de sport și te va aștepta cu surprize pentru toată colecția de alergare montană.

Sfatul nostru este să fii mereu atent la prognoza meteo și la sfaturile noastre, de la ședințele tehnice, pentru a te bucura de atmosfera Ciucaș X3.