
Ciucaș Winter Fest Ediția I:
Schi alpinism • Schi de tură • Splitboard • Freeride
Sâmbătă, 21 ian 2023
Duminică, 22 ian 2023
Info
- Schi alpinism
- Schi de tură
- Splitboard
- Freeride
Unde?
- Cabana Ciucaș
Când?
- Sâmbătă, 21 ian 2023
Duminică, 22 ian 2023
Contribuție:
Curse Winter Fest | |
---|---|
• Schi alpinism • Schi de tură • Splitboard • Freeride |
180 lei 180 lei 180 lei 180 lei |

Descriere
Prima ediție Ciucaș Winter Fest – primul nostru concurs de schi de tură, gândit ca un festival sportiv de iarnă, în care toți iubitorii de schiuri și snowboard se vor putea bucura de tot ce ne oferă masivul Ciucaș în miez de iarnă.
2 zile de concurs:
- Una va fi orientată către iubitorii de curse și de urcat la deal, cu un concurs de schi alpinism și unul de schi de tură și splitboard. Vom parcurge împreună zona masivului Ciucaș și a Tigăilor, pe trasee gândite să vă pună la încercare tehnica de urcare, timpii de tranziție dar și iscusința la coborât.
- Iar cealaltă zi a weekend-ului va fi dedicată pasionaților de freeride, schiori, snowboarderi și splitboarderi. Ne gândim la un format ce va scoate în evidență skill-ul vostru de a vă da la vale, în care câștigătorii vor trebui să îmbine perfect linia aleasă, air-time, tehnică, stil și fluiditatea coborârii.
- Totul va fi întreținut de atmosfera de la cabana Ciucaș, unde vom petrece 1-2 nopți, vom împărți un ceai cald sau un vin fiert și vom admira apusul peste Ciucaș. Seara, după concurs, vom avea și ateliere specifice de iarnă, unde vom învăța despre căutarea în avalanșă și vom împărți sfaturi despre turele de iarnă.

Regulament
Detalii generale:
Ciucaș Winter Fest 2023 se va desfășura pe data de 21-22 ianuarie 2023 în Munții Ciucaș, zona Cabana Ciucaș – Vf. Ciucaș – Tigăi – Babarunca și este o competiție individuală de sporturi de iarna: schi de tură, schi alpinism, splitboard, freeride, care constă în parcurgerea în urcare și coborâre a unor trasee prestabilite sau zone delimitate, pe schiuri, schiuri de tură, snowboard și splitboard.
Probe concurs:
Concursul va avea mai multe probe:
Schi alpinism – ce va consta într-un traseu cu una sau mai multe urcări și coborâri, formând o buclă la zona de start, traseu ce va fi parcurs de câteva ori (numărul exact de ture și diferența de pozitiva de nivel vor fi comunicate de organizator în zilele premergătoare evenimentului). Aceasta cursă va fi dedicată exclusiv practicanților de schi de tură, legitimați la cluburi sportive sau cei experimentați, cu un nivel ridicat de antrenament.
Schi de tură / splitboard – ce va consta într-un traseu (identic sau similar cu cel de la schi alpinism) cu una sau mai multe urcări și coborâri, formând o buclă la zona de start, traseu ce va fi parcurs de câteva ori (numărul exact de ture și diferența de pozitiva de nivel vor fi comunicate de organizator în zilele premergătoare evenimentului). Această cursă va fi dedicată exclusiv practicanților de schi de tură amatori și a practicanților de splitboard.
Freeride – Aceasta cursă se adresează persoanelor cu experiență în freeride. Constă în coborârea pe schiuri sau snowboard/splitboard o anumită zonă a unui versant din zona Ciucaș. Proba va consta din 2 coborâri (manșe) ale acestei zone, iar punctajul celei mai bune ture va fi luat în calcul pentru formarea clasamentului final. Competiția este împărțită în două secțiuni - Schi și Snowboard.
Arbitraj Freeride – În această probă, controlul, tehnica și pregătirea fizică sunt cele care vor diferența. Trebuie să vă alegeți linia ideală și să evitați orice fel de căzătură. Traseul va fi marcat, iar urcarea înapoi se va realiza pe poteca stabilită de către organizatori. Este permisă recunoașterea zonei de concurs, dar nu și schiatul/datul cu snowboard pe aceasta înaintea cursei propriu-zise. Locul exact al desfășurării, cât și alte detalii tehnice legate de traseu vor fi publicate pe site (pagina evenimentului), în regulament și la ședința de briefing. Concurenții vor lua startul individual, coborând de 2 ori (2 manșe). Punctajul manșei cele mai bune va fi luat în calcul pentru realizarea clasamentului. Punctajul total pentru coborâre se constituie din suma punctelor acordate de arbitri. Fiecare arbitru poate acorda puncte, în funcție de următoarele criterii (fiecare criteriu are maxim 20 de puncte):
- Linia aleasă
- Sărituri – air time
- Sărituri – stil
- Fluiditate mișcărilor
- Control și tehnică
- Viteză
Traseele pot suferi modificări în funcție de condițiile meteo.
Condiții generale
Competiția este deschisă tuturor amatorilor acestui sport cât și profesioniștilor.
Traseul pe care sa va desfășura concursul este neamenajat și neprotejat, în zona montană a masivului Ciucaș, în condiții de iarnă, în zone care pot să prezinte pericol de avalanșe, lovire sau căderi de pietre sau zăpadă, obstacole (arbori, crengi), alunecare necontrolată sau cădere în gol.
Organizatorii, prin măsurile luate: amenajarea pasajelor dificile, semnalizarea și înlăturarea obstacolelor, alegerea unui traseu relativ sigur și parcurgerea acestuia înaintea cursei etc., vor încerca să minimizeze aceste riscuri, dar ele nu vor putea fi excluse în totalitate. Toate acestea necesită din partea participantului experiență și cunoștințe specifice, cum ar fi:
- Experiență generală despre munte.
- Pregătire fizică și tehnică în schi de tură, schi alpinism, splitboard, ture de iarnă.
- Abilitatea de a parcurge în siguranță un traseu într-o zona alpină în condiții de iarnă.
- Un bun simț al direcției în teren montan, chiar și în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă. Aceasta înseamnă că fiecare participant să fie capabil să folosească o hartă și informațiile despre trasee pentru a ajunge în siguranță.
- Să cunoască regulile de comportament în caz de pericol în zona montană.
- Să dea dovadă de fair play și prietenie și să acționeze în consecință atunci când situația o cere.
- Să știe și să aibă o atitudine care să țină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranță ar lua organizatorii, nu sunt și nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competițiilor, mediul și condițiile în care se desfășoară acestea.
- Să țină cont de faptul că nici un premiu nu este mai presus de sănătatea și viața lui și/sau a altor participanți și să acționeze în consecință atunci când simte sau observă un pericol.
Înscriere
Înscrierile se vor face on-line conform celor precizate pe site-ul https://ciucașx3.ro/concurs-winter-fest-schi-alpinism-ski-de-tura-splitboard-freeride-snowboard.html
Pentru minori este necesară înscrierea de către un adult.
Validarea înscrierilor on-line, precum și a celor de la fața locului se vor face la cabana Ciucaș, vineri seara, 20 ianuarie 2023, de la 20:00 la 22:00; sau sâmbătă dimineață, 21 ianuarie, 08.00 – 09.00.
Pentru înscriși și validarea înscrierii on-line se va prezenta cartea de identitate, se va semna luarea la cunoștință a regulamentului și declarația pe proprie răspundere în caz de accident, se va ridica kitul de participare.
Contribuția de participare:
Valoare contribuție - 180 lei
O scurtă ședință tehnică cu detalii despre cursă și traseu va avea loc înainte de startul fiecărei probe din cele 2 zile. O ședință tehnică amănunțită va avea loc și în seara de 20 ianuarie 2023, pentru cursele de schi alpinism, schi de tură și splitboard; o alta va avea loc în seara de 21 ianuarie 2023, ca pregătire pentru proba de freeride din a doua zi. Aceste ore se pot schimba, caz în care se vor comunica de către organizatori.
Orar, start și timpi limită:
Orele de start la fiecare probă vor fi comunicate în zilele premergătoare weekendului de concurs.
La fel, probele de schi de tură, schi alpinism și splitboard vor avea un timp limită ce va fi comunicat de către organizator înaintea acestora.
În funcție de condițiile meteo și de cele din teren, ora de start și timpii limită pot suferi modificări. Modificările vor fi anunțate atât pe pagina evenimentului cât și la ședințele tehnice.
Echipament obligatoriu
Pentru concursul de schi alpinism/schi de tură:
- Schiuri de tură: echipamentul trebuie să nu aibă modificări și să respecte parametrii producătorului.
- Clăpari de tură: clăparul trebuie să fie înalt peste gleznă, sa aibă sistem de strângere și ajustare. Echipamentul trebuie să nu aibă modificări și să respecte parametrii producătorului.
- Legături de tură: echipamentul trebuie să nu aibă modificări și să respecte parametrii producătorului.
- Piei de focă ce trebuie să acopere cel puțin 50% din lungimea sau lățimea schiului/splitboardului.
- Bețe de schi
- Cască de schi
- Ochelari
- Mânuși
- Îmbrăcăminte specifică sportului
Pentru concursul de splitboard:
- Splitboard: echipamentul trebuie sa nu aibă modificări și sa respecte parametrii producătorului.
- Boots de tură sau normali: trebuie să fie înalt peste gleznă, să aibă sistem de strângere și ajustare. Echipamentul trebuie să nu aibă modificări și să respecte parametrii producătorului.
- Legături de splitboard: echipamentul trebuie să nu aibă modificări și să respecte parametrii producătorului.
- Piei de focă ce trebuie să acopere cel puțin 50% din lungimea sau lățimea schiului/splitboardului
- Bețe de tură
- Cască de schi/snowboard
- Ochelari
- Mânuși
- Îmbrăcăminte specifică sportului
Pentru concursul de freeride:
Pentru concursul de freeride va fi permisă și participarea celor care nu au schi de tură sau splitboard, astfel ei vor parcurge urcările către punctul de start “la bocanc”, fie în clăpari, fie în bootsi. ATENȚIE: aceștia vor trebui să urce pe urmele realizate special pentru ei și SA NU MEARGA pe urmele de foci.
Echipament polivalent, obligatoriu pentru toate cursele:
- Kitul de avalanșă (transceiver, lopată și sondă)
- Folie de supraviețuire
- Rucsac de tură cu sistem de prindere a schiurilor/splitboardului
- Îmbrăcăminte în partea superioară a corpului din 3 straturi
- O haină de corp, mânecă scurtă sau lungă
- Un costum de schi alpinism/schi de tură/splitboard sau o haină cu mânecă lungă
- Un strat de windstopper
- Îmbrăcăminte în partea inferioară a corpului, din 2 straturi
- Pufoaică
- Pantalon pe corp
- Un strat de windstopper
- Cască de alpinism, schi sau schi de tură
- Mănuși, trebuie purtate pe întreaga competiție
- Mânuși de schimb
- Căciulă/buff
- Ochelari de soare sau schi
- Telefon mobil
- Număr de concurs (asigurat de organizatori) vizibil și purtat pe toată durata concursului
- Frontală
Trasee
Traseele de schi alpinism/schi de tură/splitboard
Porțiunile de urcare pe schiuri se vor face cu pieile de focă pe talpă, iar porțiunile de coborâre pe schiuri fără piei de focă pe talpă.
Punctele în care pieile de focă se pun sau se scot și pasajele tehnice care impun din motive de securitate punerea schiurilor/splitboardului pe rucsac, sunt anunțate la ședința tehnică și vor fi materializate printr-un punct de trecere sau control.
Pe trasee sunt amplasate puncte de control și puncte de trecere obligatorii. Participanții trebuie să treacă prin acestea, unde vor fi notați în ordinea sosirii. Ei vor trebui să respecte indicațiile arbitrilor.
Organizatorul își rezerva dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri: s-a accidentat după start iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei; în cazuri excepționale.
Orice sportiv aflat în dificultate se poate retrage din cursă din proprie inițiativă. Din motive de securitate, retragerea se va face doar la un punct de control și va urma procedura de evacuare anunțată la ședința tehnică, excepție făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.
Retragerea va fi consemnată prin semnătura pe foaia de arbitraj.
Toți sportivii sunt obligați să acorde ajutor unei persoane aflate în pericol. Juriul va ține cont de timpul în care s-a acordat ajutor.
Traseul cursei de freeride
Zona în care se va desfășura proba de freeride va fi comunicată de către organizator în zilele de dinaintea cursei, în funcție de condițiile meteo și de zăpadă. Zona respectivă va fi coborâtă de 2 ori de către fiecare rider (în formatul a 2 manșe), la terminarea fiecărei coborâri urmând să se facă retragerea pe poteca marcată de către organizatori, înapoi către zona de start sau către cabană. Urcarea înapoi la zona de start se va face NUMAI pe urmele trasate de organizatori. Fiecare rider va avea versantul/valea la dispoziție doar pentru el/ea, pentru a realiza cel mai bun punctaj.
La această cursă pot participa TOȚI RIDERII, nu sunteți condiționați de a avea schiuri de tură sau splitboard, puteți participa chiar și cu schiuri alpine sau snowboards.
Categorii I premiere
La aceste categorii vor avea loc și premierile.
Schi de tură/schi alpinism/splitboard
- Masculin 18-35 ani
- Feminin 18-35 ani
- Masculin 36-45 ani
- Feminin 36-45 ani
- Masculin 45+ ani
- Feminin 45+ ani
Freeride
- Masculin open schi
- Feminin open schi
- Masculin open snowboard
- Feminin open snowboard
Concurenții sub 18 ani, participanți la proba de schi alpinism, trebuie să fie legitimați la un club sportiv și însoțiți de antrenor.
Pentru încadrarea într-o anumită categorie de vârstă, se va considera vârsta împlinită la data desfășurării concursului.
Categoriile de vârsta care nu vor întruni minim 5 participanți vor fi comasate cu categoria de vârsta precedentă.
Penalizări și descalificări
- Abaterea de la traseul impus de organizatori
- Neîncadrarea în baremul de timp impus la punctul de control
- Pierderea numărului de concurs sau participarea fără număr vizibil
- Utilizarea de mijloace de transport pe durata cursei
- Abandonarea echipamentului pe traseu
- Abandonarea de ambalaje și resturi pe traseu
- Comportament nesportiv fata de alți concurenți și lipsa de respect față de organizatori și public
- Taxa de participare nu se returnează în caz de descalificare
Concurenții trebuie de dea dovadă de fair-play și să permită altui concurent mai rapid să treacă în față fără a-l obstrucționa, să acorde asistență altui concurent aflat în dificultate sau care o solicită iar în cazuri grave, să anunțe primul arbitru la care ajunge sau telefonic organizatorii despre acest lucru.
Retragerea din concurs
Orice participant care nu mai poate sau nu mai dorește să continue cursa indiferent de motiv trebuie să informeze organizatorii cât mai repede sunând la numărul de telefon comunicat la înscriere sau prin intermediul arbitrului cel mai apropiat.
Orice participant care se retrage din cursă și este într-o stare fizică corespunzătoare este responsabil pentru deplasarea proprie și acțiunile ulterioare momentului retragerii, excepție făcând cei care solicită intervenția salvamont în caz de accidentare sau imposibilitatea deplasării prin forțe proprii.
Pe traseu vor exista echipe salvamont pregătite să intervină în caz de accidente sau dacă vreun participant ajunge în imposibilitatea fizică de a continua cursa sau se retrage prin mijloace proprii.
Alte reguli
Participanții sunt responsabili pentru participarea la această cursă. Organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru nici un fel de accident sau prejudiciu apărut ca urmare a participării la acest concurs.
Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica traseul de concurs sau chiar de a opri cursa în cazurile în care condițiile meteo nefavorabile impun acest lucru.
Prin înscriere, plata taxei și participare, fiecare concurent confirmă că a citit, înțeles și acceptat condițiile de participare și aceste reguli, își asumă riscurile și sunt responsabili pentru propriile acțiuni care ar trebui să țină cont de circumstanțe relevante ca: schimbarea vremii, condițiile meteo și de zăpadă, zona în care se află și echipamentul propriu avut la dispoziție.
Pentru cei care s-au înscris și nu mai pot lua startul, kitul de participare nu este transmisibil și taxa nu se poate înapoia. Nu se pot face transferuri de la o probă la alta sau de la o persoană la alta.
Formular de Înscriere Ciucaș Winter Fest
Dacă nu vizualizați corect acest formular, apăsați aici.
Parteneri și Sponsori:






































Îți trimitem noutățile Ciucaș X3 pe WhatsApp.
Cum te abonezi?
- Salvează numărul +40721.315.285 în agenda telefonului tău cu numele CiucasX3.
- Trimite mesajul: „Vreau newsletter CiucasX3”, pe WhatsApp, la acest număr.
- Din când în când, vei primi de la noi, ultimile noutăți, informații despre contribuții, program etc.
- Dacă nu ești mulțumit de aceasta, ne poți trimite oricând mesajul „STOP” și numărul tău de telefon va fi șters din baza noastră de date.
- Numărul tău de telefon este în siguranță cu noi. Îl folosim doar pentru a-ți trimite acest newsletter prin WhatsApp. Nu îl vom transfera nimănui. Vezi Politica de confidențialitate.
Hai să vorbim!
Trimite-ne un mesaj folosind formularul de contact alăturat sau ia legătura cu noi prin telefon sau email și îți vom răspunde la orice întrebare.
Clubul de Turism și Alpinism Ciucaș Ploiești
Luni - Vineri
10:00 - 13:00
Ion Luca Caragiale 21,
100015 Ploiești, jud. Prahova, România